Etichete

joi, 14 noiembrie 2013

Uşile s-au închis. Şoferul anunţă următoarea bârfă!

De ceva vreme, sunt mai ironică şi tratez unele situaţii cu umor. Încerc să fiu directă şi tind să spun lucrurilor pe nume. Cred că şi aşa e multă falsitate pe un singur etaj. Fie că e ping pong de replici, contradicţii sau glume "inocente", important e să ne păstrăm sinceritatea şi să nu hrănim ego-ul oamenilor cu fraze meticulos şlefuite care să le stea în gât. 

Eram într-o zi în troilebuz. Două fete o complimentau pe alta. Le plăcea cum şi-a vopsit părul. La staţie, respectiva domnişoară a coborât. Cele care au rămas şi-au schimbat brusc opinia. "Ai văzut ce şi-o făcut din capu` acela. Asta de când o vinit la universitati, fa!". Ei bine, în acea clipă mi-au trecut prin minte cele mai recente complimente şi posibilele replici după ce uşile s-au închis şi şoferul a anunţat următoarea staţie.

Mă îngrozesc la gândul că prietenii cei mai buni m-ar putea minţi în faţă. Am încercat întotdeauna să-mi exprim opinia obiectiv. Nu e vorba de perfecţiune şi nici de cunoştinţe avansate. E vorba de nişte oameni pe care îi cunoşti şi îţi solicită părerea pentru că au încredere în tine, ci nu pentru că vor să fie acoperiţi de petale roz, chiar în troilebuz.

Îmi permit ironie şi sarcasm, dar tot ceea ce le spun oamenilor din jurul meu vine din dorinţa aprigă de a ne întâlni peste ani şi a ne critica stilul pentru a pleca împreună la cumpărături. Sau a face schimb de cărţi. Sau, pur şi simplu, a conversa liber despre orice, fără promisiuni, beneficii şi împrumuturi. Pentru a transforma discuţia noastră în interacţiune constructivă şi nu într-o împărţeală de bârfe, mai ceva ca la vândutul seminţelor în piaţă.

Până la urmă, francheţea nu-i un defect, ci un bilet de călătorie prin cele mai frumoase şi nebune prietenii. Cu uşile închise sau deschise să vorbim despre/cu oameni la fel. Pentru asta nu există taxator.


vineri, 27 septembrie 2013

Autobuzul 100 la atelierul de scriere creativă

 Mirosul de cărți, ceaiul cald și exercițiile literare au creat atmosfera atelierului de Creative Writing cu scriitoarea germana Julia Schoch. Pe parcursul a trei zile am fost inițiați în secretele prozei scurte și am exersat alături de alți tineri.

                             


Scriitoarea ne-a povestit din experiențele sale și ne-a propus exerciții interesante. De exemplu, am lucrat pe un fragment de text, transformând-ul într-o creație proprie în care naratorul are dubii sau în care este orb. Acesta era despre autobuzul 100 în care ne-am plimbat imaginar două zile, alături de o femeie cu gâtul lung și un câine de pluș în brațe. Ulterior am realizat alte probe pentru proza finală. Fiecare dintre noi a primit o imagine cu o locație și o altă imagine cu un personaj. Acestea au servit drept repere pentru text.

Important este și faptul că am comentat /discutat fiecare dintre aceste exerciții. Deși, condițiile au fost aceleași, în a treia zi, la lectura finală, toți au compus creații individuale. Aici prozele s-au ascultat și analizat de profesorul universitar Ivan Pilchin și de câțiva dintre studenții dumnealui. Cu sugestii a venit și moderatorul acestui atelier, scriitorul Dumitru Crudu, Julia Schoch, dar și de ceiallți participanți.

Pentru mine este o experiență constructivă. Scriu poezii, eseuri, materiale jurnalistice. La capitolul proză, nu am exersat. Norocul meu e că înainte de lectură am reușit să redactez textul cu Dumitru și Julia. Astfel, a fost remarcat și apreciat de ascultători. Deocamdată nu pot să-l public. Va apărea în antologie și atunci aștept să fiu criticată.

Atelierul a fost organizat cu sprijinul Centrul cultural german „Accente” și la sfârșitul acestuia ne-am promis că vom învăța germana, până atunci mai călătorim cu autobuzul 100 ( via troleul 10) scrim, citim și ne vedem de ale noastre.



miercuri, 15 mai 2013

Rânduri/Gânduri despre Iași



la Gală, ascultăm cu atenție Emineescu, Emineescuu...
Iașiul este un oraș interesant. Îmi place să-l răsfoiesc ca pe-o carte ilustrată de istorie. O istorie ce-o simt aproape și de care mi-e dor ca de-o îmbrățișare. Iarna aceasta Iașiul mi-a oferit o îmbrățișare mai îndelungată. Nu una dintre acelea în care simți corpul și e suficient, ci una în care simți mult mai mult, dar mai puțin ca să fii cu-adevărat împlinit.

M-a întâmpinat un oraș în zăpada, un hotel Continental și sunetul tramavaiului dimineața ca un deșteptător înaintea căruia te trezești mulțumit că somnul ar mai putea dura cinci minute. Deși primul loc pe care l-am vizitat este Mall-ul, nu m-a impresionat așa- zisul shooping, nici shaorma și nici măcar băieții disponibili, mi-a plăcut târgul de anticariat, havuzul și lipsa de rusisme. Iar dincolo de pereții centrului comercial și dincolo de pereții inimii vedeam și simțeam cum ninge memorabil.

„Basarabia-cât de aproape!” s-a intitulat și sărbătoare elevilor de la Colegiul de Electronică și Telecomunicații din Iași, iar Gala laureaților a fost plină de emoție, poezie, chitară și iar poezie. Pe lângă vizita muzeelor Universității și Unirii am fost impresionată și de bojdeuca înzăpezită a lui Creangă, pe care n-am mai văzut-o niciodată astfel. Impresionabilă a fost și piesa de teatru „Un bărbat și cam... multe femei” de la Ateneul Tătărași, despre care aș povesti multe poate într-o altă postare.

la Muzeul Unirii

Acum e cald și a trecut ceva timp de-atunci, dar trebuia să vă mărturisesc aceste impresii pentru că merită să vedem acest oraș măcar odată în viață. Eu și Maria Fărâmă ne-am promis că-l vom mai vizita. Nu am avut timp să răsfoim cărțile de pe străzi și în general, cărțile din Iași. Credem noi că e cel mai bun motiv să ne reîntoarcem. Oricând.




baloanele se sparg


Mihai voia ca oamenii să râdă
îl pictam în fiecare dimineață și el cânta
                  mingile curgeau din mâinile lui
și se loveau de pereții odăii înguste

de când organizăm programe de circ
                     Mihai n-a reușit să se ridice
se joacă într-un scaun înțepenit
și colorează bulinele unor papioane de hârtie

undeva lumea lui va trece mai departe
de-un geam
de-o femeie îmbrăcată-n alb
de-o foie neagră pe care se văd două oase

undeva
medicul i-au promis că va deveni clovn

doar că n-o să iasă în arenă
niciodată